Kategóriák

Hírek

Penész a lakásban: nem csak ronda, egészségtelen is!

2016-10-24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amilyen könnyen jönnek, olyan nehezen távoznak a téli időszakban a gyakran megjelenő szürke, fekete, zöld foltok a fürdőszobában vagy a lakás hidegebb sarkaiban. Sokan csak időnként törlik le vegyszeres szivaccsal, pedig a makacs penész komoly egészségügyi gondokat is okozhat…

 

 

 

Mi okozza a penészesedést?

Ahhoz, hogy a penészgomba megtelepedjen a lakásban, három dolog szükséges: penészgombaspóra, tápanyag és nedvesség. Ebből kettő sajnos eleve adott, hiszen a gombák a tapétát, a faanyagokat is "megeszik". Egyedül a lakás páratartalmát és nedvesedését tudjuk szabályozni. Minél magasabb a páratartalom, annál több a penész: 75%-os vagy ennél nagyobb páratartalom mellett mindössze három nap alatt kialakul a penészgombatelep.

 

A penészgombák levegőben szálló spóráit, ha akarjuk, ha nem, belélegezzük. Bár nem mindegyik spóra mérgező, egy idő után szemviszketés, orrfolyás, torokkaparás, köhögés jelentkezhet miattuk, és ha sokáig nem tudunk megszabadulni  a penésztől, súlyosabb betegségek is kialakulhatnak. Allergia, asztma, más krónikus légúti betegségek, bőrproblémák, depresszió, néhány szív- és érrendszeri kórkép, illetve csont- és ízületi megbetegedésekért is felelős lehet hosszútávon.

 

 

 

Végleges megoldást otthonunk páramentesítése jelentheti. Az ideális páratartalmat egy páramentesítő, párátlanító készülékkel, vagy egy hővisszanyerős szellőztetőrendszer kialakításával érhetünk el.

Bármelyiket is válassza a Dél Klíma kínálata között mindent megtalál. Számtalan típus közül válogathat és kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére. 

 

Vissza