Kategóriák

Hírek

Párásítás

2017-12-14

 

 

 

 

 

 

 

Azt mindenki észreveszi, ha az ablakokon csurog a víz, penészfoltok jelennek, vagy épp dohossá válik a levegő. Ezek a jelek utalnak arra, hogy túl magas páratartalom van otthonunkban, de mi a helyzet azzal, ha túl száraz a levegő?

Amekkora gondot okozhat a túl párás levegő, pont olyan problémás lehet a túl száraz levegő is… Ilyen közegben könnyebben bedugulhat az orrunk, kiszáradhat a szánk, emiatt fogékonyabbak leszünk a betegségekre.

 

A levegőben lévő víz mennyisége az ember számára akkor ideális ha 40-60 %-os tartományban mozog, hogy ezt ellenőrizni tudjuk célszerű otthonunkban tartani egy páratartalom mérőt. Abban az esetben, ha a levegő nem éri el ezt a víz mennyiséget mindenképpen párásítás ajánlott.

Jó hír, hogy manapság már több párásítási módszer közül  is választhatunk, íme, egy kis párásító körkép!

A meleg párásító eszközök a víz felforralásával állítják elő a levegőbe pumpált vízgőzt. Meleg párásítót főleg nagy légterű helyiségekbe ajánlunk, ahol sok ember tartózkodik, így különösen fontos a higiénia, hisz a forralással a vizet kórokozó-mentessé teszi. Továbbá ott is jó megoldás lehet, ahol nem tudnak rendszeresen időt szánni a párásító készülékek karbantartására.
Minden párásítót, ami nem forralja fel a vizet ezáltal nem fúj ki gőzt, hidegpárásítónak nevezünk. Tapasztalatok szerint az ilyen készülékek már az első éjszaka is megtizedelhetik a száraz levegő által előidézett panaszos tüneteket és ez a típus azoknak is megoldást jelenthet, akiknek fullasztó a meleg pára.

A hidegpárásítók működési elve többféle: nedvesítő betétes hidegpárásítók, ultrahangos hidegpárásítók, légmosók.

A nedvesítő betétes hidegpárásítók esetén egy nedvesítő betéten át szívja keresztül a ventilátor a szoba levegőjét, majd egy erre a célra kialakított nyíláson fújja vissza a helység légterébe. Önszabályzó elven működnek, hisz ahogy növekszik a páratartalom a levegőben, úgy egyre nedvesebb levegő jut át a nedvesítő betéten is, így egyre kevesebb víz tud elpárologni, ezáltal tudja az ideális páraszinten tartani a helységet.

Az ultrahangos hidegpárásítók mikroszkopikus cseppekre porlasztják a vizet és fehér ködfelhőt fújnak ki. A szétporlasztott vízcseppek, egy csőbe kerülnek. A köddé alakított folyadék egy csendes ventillátor segítségével távozik a helyiségbe, ahol elpárolog. Mivel az ultrahang technológia mindent kiporlaszt, ami a vízben van, fontos a készülék rendszeres karbantartása.

Légmosók használatával több legyet is üthetünk egy csapásra, hisz a párásítás mellett, meg is szűrik a levegőt. A gép a lassan forgó nedves tárcsák között szívja át a helyiség levegőjét. A nedves tárcsákról a víz elpárolog, az apró szöszök, porszemcsék pedig rátapadnak a nedves tárcsákra, amik minden fordulattal a vízben lemosódnak.

Kínálatunk között számtalanféle párásító készüléket talál, nézze meg őket és kérdés esetén keressen bennünket bizalommal!

 

Vissza