Kategóriák

Hírek

Nyílt égésterű gázkészülékek biztonságos légutánpótlása

2016-02-18

Nyílt égésterű gázkészülékek biztonságos légutánpótlása

A jelenleg hatályban lévő jogi szabályozás szerint az ingatlan tulajdonos köteles a gáztűzhely, nyílt égésterű kazán és vízmelegítő felülvizsgálatát 5 évente, a rácsatlakoztatott vezetékeket 10 évente ellenőríztetni, amelyről kötelező jegyzőkönyvet felvenni!

A gázvezeték tulajdonviszonyilag 2 részre bontható:
1. Gáz-csatlakozó vezeték:
OSztatlan közös tulajdon, a telekhatártól a mérőórák előtti főelzáró csapig tart.
2. Fogyasztói gázvezeték:
A gázmérőóra jobb oldali csonkjától a fogyasztói gázkészülékig tartó vezetékszakasz.

A vizsgálat célja, hogy feltárja azon hiányosságokat, amelyek közvetlenül veszélyeztethetik a gázkészülék tulajdonos életét és vagyontárgyai biztonságát.
A rendszer ellenőrzésekor a csatlakozó és fogyasztói vezetékeket a hatályos rendeletek alapján kell pontosan elvégezni. Külön-külön felülvizsgálandó a csatlakozó vezetékek és a lakáson belüli fogyasztói rendszer.


Mit is értünk fogyasztói rendszer alatt?
A gázkészüléket (melynek tömörségét ellenőrízni kell), a bekötőcsővet, az elzáró csapot, a vezetékeket illetve a berendezés légellátásának és az égéstermék elvezetésének megfelelősségét.
Ha hiányosság lépne fel bármely esetben, azt mihamarabb pótolni, javítani érdemes. Ellenkező esetben a lakás kikerül a gázszolgáltatásból (lekötéskor a rendszerről a csappal együtt lekerül a berendezés és a csatlakozást a szolgáltató leplombálja!). A visszaállítás csak külön engedélyezett gázterv és a Gáz Meo alapján lehetséges.

Fontos tudnivaló, abban az esetben, ha nyílászáró cserére került sor, hogy az "A" típusú (nyílt égésterű kéménybe nem kötött) vagy "B" tipusú (kéménybe kötött) berendezéseket a további üzemeltethetőség érdekében meg kell vizsgálni és a szakszerű, biztonságos légutánpótlást megoldani.
Erre az esetekre megoldás nyújt a nyílt égésterű gázkészülékek légutánpótlásához kifejlesztett speciális légbevezető elemek - utólagos - beépítése. Ebben segítséget nyújthat a szakember, aki a szükséges légbevezetők típusát, darabszámát meghatározza és a vonatkozó rendeletek alapján beépíti.

Vissza