Kategóriák

Hírek

Mire jó egy szellőztető rendszer?

2016-01-21

Mire jó egy szellőztető rendszer?

 

Életünk jelentős részét lakásunkban, családi házunkban töltjük, épp ezért nem mindegy, hogy itt milyen minőségű levegőt lélegzünk be…

 

A mai energiatakarékos, jól szigetelt épületek legfőbb jellemzője a zárt, légtömör épületszerkezet. Otthonaink nem tudnak megfelelő mértékben szellőzni, ez pedig rossz levegőhöz és penészedéshez vezet.

Elsőre kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy szellőztessünk rendszeresen, akár 1-1 ablakot állandóan hagyjunk is nyitva, azonban ha ezt a megoldást választjuk, akkor számolnunk kell néhány kellemetlen mellékhatással is… Például, hogy téli időszakban a téli hideg levegőt engedjük be, így a szobák lehűlnek, gyakorlatilag az utcát fűtjük, nyári időszakban pedig a meleg levegő zúdul be otthonunkba, a szobák emiatt kellemetlenül felmelegedhetnek. Sok zavaró utcai zaj is bejut így otthonunkba és nem utolsó sorban a nyitott ablakokon keresztül a por, a pollen és a rovarok is könnyen a szobákba juthatnak.

 

Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis mi lehet a megoldás? A válasz: kontrollált szellőztetés!

Egy hővisszanyerős szellőztető rendszer segít megakadályozni, hogy a jól szigetelt ingatlanokban elszaporodjanak az atkák és megtelepedjen a penész. Emellett pollenmentes, tiszta levegőt biztosít energiatakarékos módon.

 

Miből áll egy ilyen hővisszanyerős rendszer?

- a hővisszanyerős szellőztető gép

- légcsatorna hálózat a befújási és elszívási pontokkal

- előfűtő (illetve előhűtő) rendszer

- levegőszűrő elem

 

Hogyan működik? Tételezzük fel, hogy a szobákban 22C° van, a fürdőszobában 24-25C° páradús levegő, mert éppen valaki zuhanyozott. A kinti hőmérséklet 2 C°. A szellőztetőgépbe épített ventilátor a fürdőszobából elszívja a levegőt, ezzel párhuzamosan kintről beszívja a friss 2C° levegőt. A két légáram a gép belsejében egy ún. kereszt/ ellenáramú hőcserélőben elhalad egymás mellett, így a kintről beszívott friss levegő felmelegszik, a fürdőből elszívott, elhasznált levegő pedig lehűl és kidobásra kerül. Egy ilyen rendszer segítségével a szobákba a külső levegőhöz képest előmelegített friss levegő kerül be.

 

Léteznek nem hővisszanyerős, elszívó rendszerű szellőztetők is, azonban ezek a rendszerek az elszívott levegőt egyszerűen csak kidobják a szabadba, sajnos így azonban a levegővel együtt a benne lévő meleg is távozik. Ezek a friss levegős szellőztető rendszerek is ellátják a feladatukat, de így nincs hővisszanyerés, ezért ajánljuk inkább a hővisszanyerős rendszereket, hisz ezek a hőcserélőjük segítségével 90 % hatásfokkal hasznosítják a levegő hőjét.

 

Oldalunkon többféle hővisszanyerős és friss levegős rendszer közül is válogathattok és üzletünkben készséggel állunk rendelkezésetekre, ha szeretnétek a témában további felvilágosítást kapni.

 


 

Vissza