Kategóriák

Hírek

Mire jó egy hővisszanyerős szellőztető rendszer?

2016-11-24

A mai energiatakarékos, jól szigetelt épületek legfőbb jellemzője a zárt, légtömör épületszerkezet. A szellőztetés és friss levegő azonban közérzetünk és egészségünk szempontjából is nagyon fontos, így felmerül a kérdés, hogy miként juthatunk friss, tiszta levegőhöz energiaveszteség nélkül? A válasz: kontrollált szellőztetés!

Egy hővisszanyerős szellőztető rendszer segít megakadályozni, hogy a jól szigetelt ingatlanokban elszaporodjanak az atkák és megtelepedjen a penész. Emellett pollenmentes, tiszta levegőt biztosít energiatakarékos módon, hisz ezek a rendszerek 90 % hatásfokkal hasznosítják a levegő hőjét.

 

 

Miből áll egy ilyen hővisszanyerős rendszer?

- a hővisszanyerős szellőztető gép

- légcsatorna hálózat a befújási és elszívási pontokkal

- előfűtő (illetve előhűtő) rendszer

- levegőszűrő elem

 

Hogyan működik? Tételezzük fel, hogy a szobákban 22C° van, a fürdőszobában 24-25C° páradús levegő, mert éppen valaki zuhanyozott. A kinti hőmérséklet 2 C°. A szellőztetőgépbe épített ventilátor a fürdőszobából elszívja a levegőt, ezzel párhuzamosan kintről beszívja a friss 2C° levegőt. A két légáram a gép belsejében egy ún. kereszt/ ellenáramú hőcserélőben elhalad egymás mellett, így a kintről beszívott friss levegő felmelegszik, a fürdőből elszívott, elhasznált levegő pedig lehűl és kidobásra kerül. Egy ilyen rendszer segítségével a szobákba a külső levegőhöz képest előmelegített friss levegő kerül be.

 

A Midea cég magas minőségben készít hővisszanyerős rendszereket is, melyek megtalálhatóak a Dél Klíma kínálatában is. Ezekkel a keresztáramú hővisszanyerővel való szellőztetéssel minimálisra csökkenthető a fűtési veszteség és  Midea hővisszanyerős készülék alkalmazásával az épületben állandóan friss, tiszta, alacsony páratartalmú levegő van. Nem kell tartani sehol a páralecsapódás következtében kialakuló penészesedéstől.

 

Oldalunkon többféle hővisszanyerős rendszer közül is válogathat és a Dél Klíma Kft. üzletében is készséggel állunk rendelkezésetekre, ha szeretne a témában további felvilágosítást kapni.

Vissza