Kategóriák

Hírek

Miért szükséges a szellőzés?

2014-10-29

Abban mindenki egyetért, hogy amikor komfortról van szó, akár az otthonunkban, akár egy irodában, a levegőminőség meghatározó tényező. Közismert az is, hogy a korszerű építési technológiák az energiamegtakarítást helyezik mindenek elé. Az újonan épült házak az energiatakarékossáh jegyében épülnek. Az Aereco már több mint huszonöt éve elégíti ki ezt a két igényt egyszerre innovatív, a légmennyiséget szabályozó szellőzőelemek fejlesztésével és gyártásával.
A belső légszennyezés több forrásból eredhet, például függhet az életviteltől vagy az eltérő szokásoktól, az emberi szervezet működésétől, vagy felszabadulhat az alkalmazott építési anyagokból is.


Az AERECO szellőztető rendszer működtetésében a páratartalom a meghatározó tényező.

Akár folyékony, akár vízgőz formájában a víz az elsődleges problémaforrás az építőiparban. Már kis mennyiségű vízgőz is elegendő ahhoz, hogy közvetlenül, vagy közvetve hatással legyen a használók egészségére, és az épület szerkezeti elemeire. Légzőszerveink hozzávetőlegesen 40-60% relatív páratartalom mellett működnek megfelelően, az ennél nagyobb páratartalom káros a bent tartózkodókra és az épületre egyaránt.
A jó hőszigetelésű új, vagy utólag szigetelt régi épületekben a szigetelés és a nyílászárók fokozott légzárása együttesen okozhat komoly pára gondokat. A leghidegebb felületeken víz kondenzációját, a párazáró rétegnél nedvesedést, a fal hőszigetelő képességének leépülését. A nedvesség nagy része hétköznapi emberi tevékenységek, mint a lélegzés, a felületi kipárologtatás, mosás, ruhaszárítás, főzés, zuhanyozás következtében szabadul fel. Ezen kívül jelentős a szobanövényeink hozzájárulása a belső páratartalom növekedéséhez.Az illó szerves anyagok pedig veszélyes szennyezők. Világszerte számos tanulmány kimutatta, hogy lakótereinkben sokféle szennyezőanyag a szabványos előírásoknál sokkal nagyobb koncentrációban van jelen, különösen akkor, ha a szellőzés nem működik kielégítően. Ezek az anyagok többek között a festékek, tapétaragasztók, ablaktisztítók, laminált padló bevonatok, tisztítószerek, illatosítók, parfümök stb. A levegőszennyezésről leggyakrabban az ipar, vagy a közlekedés miatti rossz külső levegő jut eszünkbe. De szükséges megvizsgálnunk a levegő minőségét a belső lakótereinkben is, ahol időnknek több mint felét töltjük. Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a házainkban lévő belső környezetünk állapota ritkán szerepel a média hírei között, nem úgy a külső környezetünké, noha az egészségünkre gyakorolt hatása még fontosabb is lehet.

Lakótereinkben a CO2 jelenlétét elsősorban az emberi kilégzésnek tulajdoníthatjuk, tanulmányok szerint keletkezését legtöbb esetben pára felszabadulása is kíséri. Egy ember átlagosan 19 liter/óra CO2-t bocsát ki a légzése által. A háztartásainkban előforduló különböző veszélyt jelentő egyéb szennyezőanyagok közt had említsük még a szénmonoxidot (a CO fűtőberendezésekben, főzésnél, dohányzásnál keletkezhet), a radont, az azbesztet, a nitrogén-dioxidot és egyéb nitrogén-oxidokat, és ne feledkezzünk meg a dohányfüstről, valamint a mikroorganizmusokról (poratka, mikróbák, penész stb.) sem. Csak egyetlen megoldással távolíthatjuk el ezeket a szennyeződéseket: szellőzéssel. Ez tehát életbevágóan fontos és alapvetően szükséges az egészséges mindennapi élethez.

A bioszennyeződések megjelenése

A belső levegő magas páratartalma egyrészt növeli a poratkák elszaporádásának veszélyét, másrészt páralecsapodást és azt követően pedig penészesedést eredményez a hidegebb felületeken.
Fentiekből adódik, hogy hatékony szellőzéssel szükséges a páratartalom szabályozása az otthonokban, amely beállítja és stabilizálja a belső relatív páratartalmat, így biztosítva a megfelelő komfortot.

Komfort és energia megtakarítás: a szabályozott szellőzés titkai.

A jó szellőzés napjainkban elengedhetetlen

Az új épületeket és a lakóházak felújítását igen magas hő- és hangszigetelési követelmények szerint kell kivitelezni. Tehát ezeket az építményeket a megerősített hővédelem és az igen jó tömítettségű nyílászárók jellemzik, míg a régi házak rosszul szigeteltek és a rések miatt általában túlszellőztetettek, tehát gazdaságtalanok.

A szükséges lépések a következők:

Légbevezetőket kell elhelyeznünk a lakószobákba, valamint a nyílt égésterű gázkészülékek helyiségeibe, hogy a lakásba friss levegőt juttassunk. Biztosítanunk kell a levegő szabad áramlását a lakásban bezárt belső ajtók esetén is megfelelő ajtó alatti résekkel, átszellőző rácsokkal. Légelvezetőket, elszívó rácsokat kell elhelyeznünk a vizes helyiségekben (fürdő, WC, konyha, háztartási helyiség, grdrób), amelyek légcsatornán keresztül elszívó ventilátorhoz, vagy gravitációs szellőzőkürtőhöz csatlakoznak. Ezek biztosítják a szennyezett levegő eltávolítását, de frisslevegő is csak akkor tud beáramlani a lakószobákba, ha levegőt szívunk el a kiszolgáló helyiségekből. Amennyiben nyílt égésterű kéménybe kötött gázkészülék (pl. cirko, kandalló vagy cserépkályha) van a lakásban, ventilátoros elszívás nem építhető ki, mert ez balesetveszélyt jelenthet.
 

Az AERECO szabályozott szellőzési rendszer azzal, hogy a bent tartózkodók szükségletéhez igazítja a friss levegő mennyiségét, minimalizálja a fűtési veszteséget és megakadályozza a páralecsapódás következtében kialakuló penész képződést. A légbevezetők beépítésével a mai fokozott légzárású nyílászárók miatt kialakuló szellőzetlenséget kiküszöbölhetjük, továbbá a nyílt égésterű gázkészülékeknek az égéshez szükséges friss levegőt biztosíthatjuk. A szellőző levegő bejuttatását a légbevezető elemek önműködően szabályozzák, tehát a bent tartózkodók szokásaihoz igazodik a szellőztetés mértéke. Amelyik helyiségben nem képződik pára, ott minimálisra csökken a szellőztetés, ezáltal a fűtési veszteség is. 

Az AERECO fejlesztésének a fő irányelve, hogy SZELLŐZTESSÜNK OKOSAN!

A szellőzési rendszer passzív elemeinek a működését különböző módon szabályozhatjuk. aq legprecizebb a higroszabályozás de kombinálható mozgásérzékelővel is, illetve a legegyerűbb módon kézi vezérléssel. Például egy fürdő+WC helyiségbe mozgásérzékelővel ellátott higroszabályozású légelvezető a legalkalmasabb, egy tusolóba a higroszabályozású, egy szóló WC-be pedig egy mozgásérzékelős.

A jobb légcsere = nagyobb komfort.

Az által, hogy az AERECO szellőzési rendszer a szükségletek szerint szellőztet, nagyban hozzájárúl a belső levegőminőség javításához. Ha egy helységben személyek tartózkodnak nő a relatív páratartalom, ekkor a páraérzékelősz szellőztető elemek zsalui automatikusn nyílnak és megnövekszik a légforgalom. A kioszolgáló helységekben (konyha, fürdő, WC, háztartási helyiség) végzett tevékenységek fokozott szag és páraterhelést okoznak. Az ilyen helységekben elhelyezett légelvezetők ekkor automatikusan nyilnak és ezáltal fokozottabbá válik a helyi elszívás mértéke. A szennyezett leveg gyorsan távozik ilyenkor ezekből a helységekből.

Az emberi kipárologtatás és a szokásos tevékenységeink, mint pl. a főzés, mosás és a teregetés közben a felszabaduló nedvesség a hűvösebb felületeken páralecsapódást okozhat. A páralecsapódás gombásodást és penész képződést indíthat el. Amint megnövekszik a páratartalom és ezzel a kondenzáció veszélye, a szellőző rendszer elemei automatikusan nyítnak, a fokozódó szellőzés pedig csökkenti a páratartalmat és ezáltal megszűnik a kondenzáció veszélye. 

A gázkészülékek légellátása.

A nem lezárható és növelt minimum léghozamú légbeveteő elemek szakszerű kiválasztásával biztosítható a nyílt égésterű gázkészülékek légellátása. Ezáltal a berendezések biztonságosan üzemeltethetőek.

A lakásokban a szellőzésnek, szellőztetésnek tulajdonítják a fűtési veszteség jelentős részét. Ez igaz is abban az esetben, ha a szellőztetést ablaknyitással oldjuk meg. Viszont az AERECO higroszabályozott szellőzési rendszerekkel jelentős energia takarítható meg. A hővisszanyerős szellőztető rendszerek beruházási költségeinél kedvezőbb áron biztosítja az AEREKO a megfelelő komfortot. A technológia lehetővé teszi, hogy ott és olyan mennyiségben szellőztessünk amennyi a tökéletes komforthoz elegendő. Tehát a szellőzés opimalizálható a fűtési költség pedig kézben tartható. 

 

 

Vissza