Kategóriák

Hírek

Légtechnikai felújítás

2016-03-02

Légtechnikai felújítás

Házak, épületek felújításakor vagy újak építése esetén a legfőbb hangsúly az energiamegtakarításra helyezzük. Ezért nagyon fontos, hogy jó hőszigetelő képességű falszerkezeteket és nyílászárókat alkalmazzunk. A szigeteletlen épülethatároló elemek keresztül gond nélkül áramolhatott a levegő, mely miatt a bent tartozkodók jól érezték magukat, és az optimális belső
páratartalom is tökéletes volt. Addig a szabályozatlan szellőztetés okozta hőveszteséget túlfűtéssel voltunk kénytelenek kompenzálni.

 

Tudatos felújítás és építés = kedvező belső komfort

A folyamatosan növekvő energiaárak miatt a kiadásaink csak nőnek, és ezt csakis úgy tudjuk kellően kordában tartani, ha fokozzuk a hőszigetelő képesség fokozását. Viszont a fokozott légzárás következtében számolnunk kell a belső kömforttényezők romlásával, mely negatív hatással van környezetünkre, egészségünkre, közérzetünkre. Tehát a cél hogy megteremtsük a minőségi építőanyagok kedvező hőszigetelési jellemzőit és ezzel párhuzamosan egyensúlyt érjünk el a belső levegőminőség fenntartásával is.

A beáramoltatás és elvezetés szorosan összekapcsolódva, együtt határozzák meg az épületben a légcserét, melynek a belső tér, valamint a benne tartozkodók igényei szerint kell automatikusan megtörténnie. Ez mind elengedhetetlen feltétele az  optimális belső levegőminőség biztosításának. Légzőszerveink 40-60%-os páratartalom mellett működnek megfelelően. Az ennél nagyobb páratartalom már egészségtelen és káros az egészségünkre és az épületre egyaránt. A megfelelő szellőzés hiányában a jól szigetelt úl épületek vagy utólagosan szigetelt régi épületek esetén a hőszigetelés és a nyílászárok fokozott légzárása együttesen okozhat komoly pára gondokat, ami a hidegebb felületeken víz kondenzációt, a párazáró rétegnél nedvesedést, a fal hőszigetelő képességének leépülését eredményezheti.
 

Az új építések és/vagy felújítások esetén meg kell oldani a levegő utánpótlást a lakószobák irányából, valamint a szennyezett levegő eltávolítását a vízes kiszolgáló helyiségekből. Így elérhető hogy a lakótérben észrevétlenül, egyírányba mozoghasson a levegő, mellyel biztosítható a komfortterek jó minőségű levegője, valamint a fűrdők, alárendelt helyiségek hatákony legcseréje is. A lakótérbe való levegőbejutást nyílászárókkal, vagy falátvezetésbe épített automatikus működésű, páraszabályzott légbevezetőkkel, hővisszanyerős rendszerekkel oldhatjuk meg. Az alárendelt helyiségekben alkalmazott páraszabályozott és/vagy mozgásérzékelős légelvezetők a szennyezett, elhasznált levegőt a keletkezés helyéről azonnal eltávolítják. A központi ventilátorok a légtechnikai csőrendszeren keresztül folyamatosan érzékelve, automatikusan eltávolítják a kellemetlen levegőt, és gondoskodnak az otthon kellemes komfortjáról. Amennyiben ügyelünk arra, hogy csakis akkor használjuk ezen rendszereket mikor azokra szüskég van és ténylegesen indokolt a működésük, akkor nem használunk el felesleges energiát. A különböző légtechnikai berendezések folyamatosan gondoskodnak a helyiségekben tartozkodók komfortérzetéről, viszont a használaton kívüli helyiségekben a maximális fűtési energia-megtakarítás érdekében alacsonyra veszi a légcserét.


A fenntartható fejlődés és környezettudatosság jegyében oda kell figyelni a felhasznált energia minimalizálására, de emellett figyelmet kell fordítani az épület adottságaira, és az alkalmazni kívánt korszerű technológiákat, valamint a komfortos, egészséges belső komforttényezők szempontjait is.

Vissza