Kategóriák

Hírek

Légfüggönyökről általánosságban

2016-10-04

 A légfüggönyök tulajdonképpen láthatatlan ajtók. A lényegük, hogy különválasztják a helység levegőjét a kölső levegőtől, akár nyitott ajtó mellett is. Működési elve szerint nagynyomású levegőt áramoltat ki magából, ami teljes felöletében lefedi az ajtónyílást, így megakadályozza az utca és a beltér közötti levegő cseréjét. A légfüggöny különösen a nagy forgalmú, klimatizált terekbe, boltokba, áruházakba, hűtőházakba ajánlott megoldás. A levegő áramlási sebességére jellemző, hogy még a talajra érkezés előtt is több mint 3m/s légsebességet képes produklálni a berendezés. A függönyök különböző modulokból állnak, melynek köszönhetően többet is telepíthetünk egymás mellé. A lényeg csupán annyi, hogy  lefedettség teljes legyen.

A kiválasztásnál: fontos szempont, hogy fűtött vagy fűtetlen levegőt szeretnénk fúvatni. Előbbi esetben melegvízhálózatra vagy elektromos fűtésre kívánjuk csatlakoztatni. Mindkét típust úgy tervezik manapság, hogy a befúvott levegő 35 fokos legyen, az esetek többségében ez a hőmérsékletbiztosítja a legjobb eredményt. Helyesen megválasztott légfüggöny esetén a felhasznált fűtési energia 80-90%-a az épületen belül marad. A környezeti levegős légfüggönyök képtelenek a légállapotok megváltoztatására, a helység adott hőmérsékletének megfelelő levegőt cirkuláltatják. Csupán a ventilátorok fordulatszáma szabályozható a távirányító segítségével. A környezeti levegős légüggönyök egy speciális típusát szokták alkalmazni a hűtőházakban is a sokkoló zsilipek légoldali lezárására. 

Az elektromos fűtésű változatok alkalmasak a temperálásra is. Kis berendezések esetény 4-9 kW fűtési teljesítmény a maximum, nagyobb ajtók esetén javasolt a háromfázisú típusok használata, ahol akár 45 kW fűtési teljesítményt is elérhetünk. Mindegyik modellben megtalálható egy túlhevülés-védő termosztát, mely a ventilátor meghibásodása esetén, túlhevüléskor a szűrő eltömődésekor stb. leállítja a fűtést.

 

 

Elhelyezés szempontjai:

Légfüggönyből horizontális és vertikális elrendezésű készüléket választhatunk, annak alapján, hogy 3 méternél alacsonyabb vagy magasabb az ajtó. A megadott méretnél alacsonyabb ajtók eseténa vízszintes elrendezés a megfelelő, a légsugárnak ugyanis el kell érnie a padlószintet. Alapszabály, hogy a légfüggönyök által kezelt légkapacitásnak legalább 20%-al meg kell haladnia az összes beáramló levegő mennyiségét. A légfüggöny ventilátor egységét amennyire csak lehet a falhoz közel kell elhelyezni, a légveszteség elkerülése érdekében. Automata csúszóajtóknál a nyílást és zárást infravörös érzékelőkkel működtetik. Ezekhez az ajtókhoz is illeszthető légfüggöny, de célszerű a ventilátor folyamatos működtetése. Amennyiben csak nyitáskor indul be a légfüggöny, a külső levegő hirtelen beáramlik.

A légfüggöny segíthet a vevők becsalogatásában, könnyű bejutásban, a logisztikai idő csökkentésében, valamint a különböző klímájú terek tökéletes elválasztásában.

Vissza