Kategóriák

Hírek

Légfüggönyök

2016-02-10

Bármilyen épületről is beszélünk, elmondhatjuk, hogy a bejárati ajtók elsődleges funkciója a biztonság megteremtése és a hőszigetelés. Néhányan hogy megakadályozzák a hideg levegő bezúdulását vastag, nehéz függönyöket szerelnek a bejárati ajtók mögé. Nem túl barátságos egy ilyen ajtón belépni és a hatékonyság sem az igazi…

Sok épületben láthatunk dupla ajtós rendszert is kiépítve.  A cél itt is ugyanaz, így próbálják megvédeni a helyiséget a kintről beáramló hideg vagy éppen meleg levegőtől. De ez a megoldás sem tökéletes, hisz a beáramló portól, füsttől vagy a rovaroktól egy ilyen rendszer sem véd meg, ráadásul, ha valaki egyszerre nyitja ki mindkét ajtót a hő védelemnek is annyi...


Ha szakszerű és biztos megoldást szeretnénk, alkalmazzunk légfüggönyt. Egy ilyen készülék segít megelőzni, hogy télen az ajtónyitáskor a hideg levegő bejusson, nyáron pedig, hogy forró levegő a légkondicionált belső térbe kerüljön.

Működési elvük, hogy a légfüggönyökből kiáramló nagysebességű, magasnyomású levegő falat alkot a nyitott ajtó előtt ezáltal megakadályozza a levegő be- és kiáramlását. Egyúttal védelmet nyújtanak a repülő rovarok, legyek, szúnyogok, valamint az utcán keringő por és pollenek ellen is, hisz a rendszerből kiáramló nagy légsebesség megakadályozza ezek bejutását.

 

 

 

A légfüggönyök lehetnek: 

- környezeti levegősek, 

- villamos fűtéssel ellátottak,

- vizes hőcserélővel szereltek.

 

 

A környezeti levegős légfüggönyök, nem képesek a légállapotok megváltoztatására. A helyiség levegőjét cirkuláltatja, a távszabályzó segítségével csak ventilátor fordulatszáma szabályozható. Ezek a légfüggönyök egy speciális típusát szokták alkalmazni például a hűtőházakban is a dokkoló zsilipek légoldali lezárására.


A villamos fűtéssel ellátott légfüggönyök már alkalmasak a helyiségek melegítésére is. Ezekben a készülékekben általában elhelyeznek egy túlhevülés ellen védő biztonsági termosztátot, ami kikapcsolja a rendszert, ha a fűtőbetét környezeti hőmérséklete a biztonságos érték fölé emelkedik.


A vizes hőcserélős légfüggönyökbe a központi fűtéshálózatban működő meleg vizet vezetik bele, általában termosztáttal és háromjáratú szelepekkel szabályozzák a fűtővíz mennyiségét, hogy ne fordulhasson elő túlfűtés. 


Léteznek különleges légfüggönyök is. Nagy hőfokkülönbség esetén például célszerű kettős kifúvású légfüggönyöket alkalmazni. Vagy szintén jó példa lehet ezekre az ipari kapukhoz telepített berendezések is, melyek a kapu nyitásával együtt, automatikusan elindulnak.


Ha további információt szeretne kapni a témában, keresse fel üzletünket, vagy tájékozódjon weboldalunkon: http://www.szellozesinfo.hu/termekek/Legfuggony/

Vissza