Kategóriák

Hírek

A szellőztetés létfontosságú.

2014-10-20

Régebben, amikor szükségét éreztük, kinyitottuk az ablakot szellőzés céljából. A mai energia takarékos világunkban vajon ez a legjobb megoldás a lakás átszellőztetésére? 

Nem!

Az ablaknyitásos szellőztetés, téli dőszakban, (sokaknak fel sem tűnik) hozzávetőlegesen 20-30% fűtési energia veszteséget okoz. Ha ezt a módszert választjuk, akkor kár sokat költeni szigetelésre és nyílászáró cserére! Bár azt a tényt el kell fogadni, hogy szellőztetni csak veszteséggel lehet, de annak a mértékét minimálisra lehet szorítani.

Az emberi tevékenység pára kibocsájtássl jár, főzés, mosás, tusolás, teregetés. A beltérben keletkező párával kezdeni kell valamit, különben az alacsonyabb hőmérsékletű felületeken kicsapódik. A páralecsapódást követően gombásodás, penészesedés alakul ki, amely káros az egészségünkre.

A ma épített épületek mindegyike jól szigetelt, tökéletes nyílászárókkal szerelt. Ezek az anyagok mind-mind párazáróak. Ha jól belegondolunk, tulajdonképpen egy nejlon zacsó van a házunkra húzva és ott próbálunk meg élni (levegő nélkül).

Mi a megoldás?

Vegyük sorba a lehetséges eszközöket.

-Mobil páramentesítő. Olcsó ára (kb 50-60 e Ft) mindenkit meggyőz. A vizet valóban hatékonyan kiválasztja a levegőből, ez kézzel foghatóan megjelenik a gyűjtő tartályban. A villamos teljesítmény felvétel 350-450 W. A hátránya a magas fogysztása és a zajszintje. Továbbá, hogy friss levegő nem lesz tőle a lakásban csak alacsony páratartalmú.

-Páraszabályozott szellőztetőrendszer. Lakás esetén 2-400 eFt, családi ház esetén 5-600 eFt. Tökéletes levegő minőség, szabályozott légcsere, hangtalan működés, pára lecsapódás sehol, penészesedés még gondolatban sem. A villamos teljesítmény felvétel 5,5-70W. Hátránya, hogy a bejövő levegő kezeletlen (szűretlen, fűtetlen). Poros környezetben kellemetlen lehet. Ez viszont utólagosan is könnyen telepíthető!

-Hővisszanyerős szellőztető. Általában családi házakban jellemző, az ára 6-800 e Ft-tól indul. Itt a bejövő hideg levegő keresztezve van a kidobott, magas páratartalmú, elhasznált levegővel, amely a hő energiájának nagy része átadódik neki. Itt lehetőség van a bejuttatott levegő szűrésére és előfűtésére is. Maximális komfort és energia takarékosság. Villamos teljesítmény felvétel 150-300 W. Hátránya, hogy a dupla ventilátor üzem miatt magasabb a villamos teljesítmény felvétele. Az építés során érdemes kivitelezni, utólagosan leginkább az egyszintes családi házak padlásterébe lehet nagyobb átalakítás nélkül telepíteni.  

Vissza