Kategóriák

Hírek

A páraszabályozott szellőzésről

2014-10-20

A páratartalom kulcsfontosságú!

A páraszabályozott szellőzést az AERECO 1984 -ben alkotta meg. Az alapelve az, hogy a légbevezető és a légelvezető elemek a mindenkori relatív páratartalom függvényében szabályozzák a légcserét. A magas páratartalom következtében a levegő páratartalma a harmatponti hőmérsékletet elérő hidegebb felületeken lecsapódik. A páralecsapódás következtében a nyirkos felület könnyen penésszessé változhat. Ennek elkerülése érdekében a beltér levegőjének a páratartalmát 40-55% közt érdemes tartani. Ezt a légállapotot páraszabályozott légbevezető és légelvezető elemekkel lehet biztosítani.

A páraszabályozott légbevezető és légelvezető elemekben egy érzékeny szalag található, amely nedvességre nyúlik, szárazság esetén zsugorodik. Ez a szalag mozgat egy kis ellenállású zsalut, amely szabályozza a rajta átengedett levegő mennyiségét.  

A légbevezető elemek a nappaliba és lakószobákba kellenek (nyílt égésterű gázkészülék esetén a konyhába is), a légelvezető elemek pedig a magas páratartalmú és szagos helységekbe kerülnek. A légelvezető elemek, légcsatornával vannak összekötve a központi elszívó ventilátorral, amely folyamatos működtetésű. Az AERECO központi elszívó ventilátorok folytás esetén leszabályozzák a teljesítményüket, ezáltal csökken a villamos teljesítmény felvétel, a légszállítás, ezzel együtt a fűtési veszteség is. A rendszer lényege, hogy egy minimális légcsere folyamatosan biztosított legyen viszont, ha emelkedik a páratartalom, akkor a az adott helyiségben a lécsere intenzitása is egyenes arányban megemelkedik.

A BXC légelvezetőknek van mozgásérzékelős változata is, ezeket mellékhelységekbe, illetve WC-s fürdőszobákba javasoljuk elhelyezni. Mozgás érzékelés esetén a légmennyiség szabályozó zsalu 20 percig maximum légszállítást engedélyez, ezzel biztosítva a maximális légcserét.  

 

Vissza