Kategóriák

Hírek

A gépi szellőztetés egyszerűen

2015-10-14

 Tipikus példa amit vázolok. Kétszintes családi ház a 90-es évekből. A talajvíz elleni szigetelés még az építés során megoldva. A nyílászárok néhány éve kicserélve... És szigetelést még nem is kapott a homlokzat mondván, hogy a 38-as fal bőven elég. Persze ma már tudjuk, hogy annak a szigetelő képessége szinte jelentéktelen a ma divatos 15-20 cm polisztirolhoz képest. 

És máris jelentkezik a probléma... Magas a páratartalom, penészesek a sarkok, vízcseppek az ablak alján. Ugye ismerős?

Ilyenkor sokan a penészesedett szobában keresik a hibát. Pedig nem ott van a baj. A baj az, hogy a bent képződött párát bezárjuk az épületbe. Kell valamit kezdeni ezzel a levegőben felhalmozódott vízgőzzel, mert a penész a hőhidas felületeken azért képződik mert a levegő ben lévő víz kicsapódik azon felületeken ami eléri a harmatponti hőmérsékletet. Ilyenek a 2 rétegű üvegek, a nyílászárók feletti áthidalók, a sarkok és sok helyen a fal és a födém (esetleg lábazat) találkozása. 

A megoldás anyi csupán, hogy a lakószobákba légbevezetőket (hygroszabályzásút) kell beépíteni az ablakokba vagy a falba, a páratermelő helyiségeket pedig elszívottá kell tenni. Ilyenek a konyha, fürdő, háztartási helyiség és a szag miatt a WC. Ezekbe a helyiségekbe vagy külön-külön kishelyiség ventilátorokat kell tenni vagy egy központi ventilátorral, légcsatornán (csövön) keresztül elszívni a levegőjüket. Mindenképpen olyat ami páraérzékelővel szerelt és lehetőség szerint folyamatos üzemben legyen egy alacsony légszállítás (állandóan) és ha a páratartalom úgy kívánja akkor egy nagyobb légszállítást is le tudjon kezelni. Ha a kihelység ventilátorokat választjuk, akkor legjobb választás egy LIMODOR 100/40 -es, ez csodálatosan halk és még szép is, ehez külön kell bekötni egy hygrosztátot, amit általában az emeleti közlekedőben célszerű elhelyezni. Így a kívánt páratartalom érték beállítása szerint fog alakulni az érték. Ha nem szán ennyit rá a tulajdonos, akkor megteszi egy Vortice Micro 100 THCS is. Ez is páraérzékelős, 65%-nál automatikusan kapcsol, de vagy megy vagy áll. Tehát nem folyamatos a légcsere, mert a ventilátor egy sebességes.

Ha egy ventilátorral szívjuk el az összes pára termelő helyiséget, akkor valamelyik AERECO ventolátor a legjobb választás, mert ennél az elszívási pontokon légelvezetőkel lehet beépíteni, amleyek a helyiség páratartalmának megfelelően szabályozzák az elszívandó levegő mennyiségét. Ez mér összességében nem a legolcsóbb megoldás viszont a fűtési veszteség minimálisra csökkenthető. Aki nem tud ilyen rendszerre áldozni az talál olyan ventilátorokat is (akár egy egyszerű csőventilátort) ami szintén megoldja a feladatot csak nem helyiségek páratartalmát figyelembe véve. Itt is szükséges egy hygrosztát, amellyel páratartalom függvényében tudjuk dolgoztatni a rendszert. Az időzítő viszont abszolút kerülendő az ilyen rendszereknél!

A szellőztető rendszerekről hossza és sokat lehetne beszélni, ha küldenek nekünk egy alaprajzot a delklima.szeged@gmail.com címre, akkor személyre szabott árajánlatot készítünk kompletten, kivitelezéssel együtt.

Pára és penészmentes otthont mindenkinek!

Dél-Alföldi Klíma Kft  

 

Vissza